03 mai 2016

Kooli tugevamad maletajad tõid järjekordsed medalid Eesti meistrivõistlustelt!

28. aprillist 1. maini Pärnus toimunud Eesti noorte meistrivõistlustel males esinesid oodatult edukalt meie kooli tugevaimad malevõlurid. Kuni 14- aastaste tütarlaste võistlusel saavutas Kristiina Liiv oma esimese individuaalse medali  tavamales - hõbeda! Noormeeste samas vanuseklassis saavutas Mathias Uibokant väga tugevas konkurentsis pronksmedali! Mõlemad meie noored malevõlurid mängisid tublisti terve neljapäevase turniiri ja kaotasid ainult turniiri võitjatele, kusjuures alles pärast vastava vooru pikemat ja pingelisemat mängu. Märkimist väärib, et  mõlemad meie noormaletajad suutsid seekord viimases voorus mängida viiki endast kõrgema reitinguga konkurentidega ja kindlustada nii medali. Senini oli just ebaõnnestunud mäng viimases voorus viinud neilt mõlemalt nii mõnegi peaaegu juba kätte võidetud Eesti meistrivõistluste medali. Loodame, et see needus on nüüd mõlema jaoks murtud! Lisaks medalivõidule kindlustasid mõlemad koha Eesti noortekoondises ning võimaluse minna Eestit esindama selle aasta rahvusvahelistel tippvõistlustel.

Tublisti mängisid selles vanuseklassis ka tegelikult veel alles 12-aastaste vanuseklassi kuuluvad Karl Oskar Uibokant ja Karoliina Liiv, kes said väga tugevas konkurentsis vastavalt 12. ja 16. koha.

Järelkasv sai esimesed tuleristsed!

Pärnus said oma esimesed tuleristsed Eesti meistrivõistlustel ka meie kõige väiksemad, alles eelmise aasta sügisest maletreeningutega alustanud malelapsed. Kuni 8-aastaste tüdrukute seas mängis tublisti Karmen Liiv, kes kuni viimase kahe mänguni oli vaatamata kahele selges võiduseisus tehtud viigile (enda seletus – tahtsin väga viiki saada, sest pole seda võistlustel kunagi saanud!) ja nii kaotud punktile oli medalitaotlejate hulgas. Kahjuks ebaõnnestusid just need kaks viimast mängu täielikult ja nii tuli leppida 8. kohaga. Ägedalt madistas oma vastastega ka võimalik tulevane kooli poiste esinumber Ian Molotov. Tema saavutas lõpuks igati tubli 10. koha. Iani mängu puhul tuleb seekord ära mainida, et tema partiid lõppesid reeglina 15 minuti jooksul välja arvatud viimase vooru üle tunniajane võidukas partii. Võitude puhul ei saa sellist mõtlemisaja kasutust muidugi pahaks panna, aga kaotuste puhul oleks ilmselt pikem mõtlemine aidanud nii mõnelgi juhul neid vältida. Vähemalt treenerite sõnul on Ianil päris palju talenti malemänguga korralikul tasemel tegelemiseks.

Karoliina Liiv kaotas oma vanuseklassi (G12)  medali koefitsiendiga

14.-17. aprillini toimusid Narvas Eesti meistrivõistlused kuni 12- ja kuni 18-aastaste vanuseklassis. Nendel võistlustel mängis medalivääriliselt alles esimest aastat selles vanuseklassis osalev Karoliina Liiv. Ja mängis tublisti, kuigi tuleb tunnistada, et paaris mängus oli tal kehvemas seisus ka veidi õnne. Viimase vooru võiduga endast 150 punkti kõrgema reitinguga vastase üle tõusis Karoliina jagama 3.-5. kohta. Sisuliselt jäi ta medalita ainult seetõttu, et kindlalt Eesti meistriks tulnud sõbranna Marta Sild ei suutnud viimases voorus viigist enamat ühe meie andekamaks nooreks peetava ja alles 9-aastase Marina Levtchenko vastu. Nii jäi Karoliina tänu veidike nõrgemale koefitsiendile tubli 5 punktiga 7-st 3.-5. kohta jaganud neidude seas sellele kõige õnnetumale neljandale kohale. Õnneks on Karoliinal erinevalt mitmest tugevast konkurendist võimalik selles vanuseklassis ka järgmine aasta medalit püüda! Lisaks avab neljas koht Eesti noortekoondise ukse ja ilmselt ka võimaluse esindada Eestit ühel selle aasta rahvusvahelisel suurvõistlusel.


Ka poisid jäid napilt U12 medalita

Meie poistest oli seekord reaalne võimalus meistrimedal kaela saada ja turniir võita Karl Oskar Uibokandil. Kahjuks kaotas ta viimases voorus selle klassi Eesit senisele vaieldamatule esinumbrile Aleksander Pedosonile (reitingud turniiri alguses vastavalt 1616 ja 1950)  ja nii tuli leppida 6. kohaga. Kindlasti andis viimases voorus esimesel laual ja kõigi konkurentide ja pealtvaatajate tähelepanu all mängimine Karl Oskarile tulevikuks väärtusliku kogemuse ja aitab edaspidi otsustavatel hetkedel oluliste võitudeni jõuda. Ralf Rebane lõpetas kohe Karli järel samade punktidega (4,5) ja 7. kohaga. Kindlasti tuleb ka meie poisse kiita, sest kõigi ülejäänud esikümnesse mahtunud noormaletaja reiting oli meie poiste omast oluliselt kõrgem ja mõlemad said oluliselt lisa oma reitingupunktidele.

Üks valel ajal tehtud telefonikõne võib vahel rikkuda terve turniiri!

Narvasse läks tugeva tulemuse tegemise mõtetega ka 18- aastaste tüdrukute vanuseklassis mänginud Kristiina Liiv. Kahjuks rikkus tema mängutuju seekord nooremalt õelt esimese vooru lõpus saadud telefonikõne, mille tõttu tuli rangete FIDE reeglite kohaselt vastu võtta kaotus.  Ja seda vaatamata sellele, et tema mängulaua ümber kogunenud kaasvõistlejad ja kohtunikud ootasid vastase allaandmist järgmisel käigul juba paistva vältimatu mati tõttu! Kahju, sest seni oli Kristiina endast vanemale ja kõrgema reitinguga Narva tüdrukule enamasti kaotanud ja vääris seekord igati võitu. Saadud kaotusest kogus Kristiina ennast alles viimase 4 vooru ajaks, aga turniir oli selleks ajaks ebaõnnestunud – kokku 11 koht. Õnneks ei lasknud Kristiina nina norgu, õppis saadud valusast kogemusest ja suutis kaks nädalat hiljem Pärnus hõbemedalivõiduga enda tegelikku mängutugevust  näidata. 

Kindlasti tuleb meie malepoiste ja tüdrukute eduka esinemise eest jälle tänada nende treenereid Heike Sanderit, Vello Kiiverit, Monika Tsõganovat ja Hendrik Oldet! Ilma nende igapäevase tubli ja sihikindla tööta medalisadu ei oleks!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar