06 detsember 2017

Merivälja kooli 6. Malevõlurite Turniir

Jõululaada ajal toimus juba 6. Merivälja kooli Malevõlurite Turniir. Võistkondlikul turniiril osales 7 kuni 6 klassi malelastest koosnevat võistkonda ja Merivälja lastevanemate ning esimest korda ka vanavanemate võistkond ehk kokku tervelt 9 neljaliikmelist võistkonda.  Seekord oli osalevate võistkondade tase väga ühtlane ja reitingute põhjal olid tervelt 5 võistkonda enam vähem võrdsed ja võitja ennustamine sisuliselt võimatu – igal võistkonnal olid oma tugevused ja nõrkused.

Kõigepealt mängiti kolmeliikmelistes alagruppides ja alagruppide võitjad pääsesid mängima lastevanemate väljapandud karikale, teised vastavalt 4-6 kohale ja kolmandad 7-9 kohale. 



Vaade võistkonnavõistluse mängusaali
Väga kenasti alustas alagrupis meie esindusvõistkond, kus mängisid Karl Oskar Uibokant, Paul Pohla, Ian Molotov ja Karoliina Liiv. Kindlalt 4:0 võideti nii lastevanemate kui ka Laagri kooli nelikuid. Meie lastevanemate tõusnud maleoskust näitas kindel 3:1 võit Laagri kooli üle. Teises alagrupis oli suurüllatust tegemas meie kooli II võistkond, mille koosseisus mängisid Ruben Luiga, Kaarel Kõrvek, Mihkel Pohla ja Karmen Liiv. Esimeses voorus mängiti üllatuslikult viiki 2:2 alagrupi ja turniiri ühe favoriidi Jüri Gümnaasiumiga ja seejärel oldi kolmes partiis paremas seisus Nõmme Noortemaja tugeva võistkonna vastu. Kahjuks õnnestus seekord võita ainult Karmenil. Teistele pööras malejumalanna Caissa partiilõppudes selja ja neil tuli oma vastasele kaotuse märgiks esimesena käsi ulatada. Kuna Jüri alistas seejärel Nõmme ja pääses mängima karikale tuli meie II võistkonnal leppida alagrupis 3. kohaga. Kolmandas alagrupis ei suutnud meie vanavanemad vanaisad Pohla, Reinik ja Liiva ning pr. Randma-Liiv alagrupiturniiril vaatamata kõikidele pingutustele Reaalkooli ja 21. Kooli võistkondadelt punkti kätte saada. Kahe favoriidi vaheline kohtumine lõppes viigiga 2:2 ja vastavalt juhendile andis 21. Koolile tuusiku karikamängudele võit tütarlaste laual.
Finaal algas meie esindusmeeskonnale mitte kõige õnnestunumalt, sest Jüri Gümnaasiumi vastu ei õnnestunud saavutada enamat 2:2 viigist. Oluline oli siiski see, et meie esimesel laual mänginud Karl Oskar ja tütarlaste laual mänginud Karoliina võitsid, mis oleksandnud meile selge eelise “surnud ringi” korral. Seejärel võitis 21. kool 2 ½ : 1 ½ Jüri Gümnaasiumit. See tähendas, et meie esindusvõistkonnal tuli suure karika koju jätmiseks viimases voorus kindlasti 21. kooli võita, mis arvestades mängijate reitinguid, ei olnud sugugi lihtne ülesanne.
“Superfinaaliks” koliti üle koolilaada põhiruumi kooli võimlasse. Esialgu ehmatas sealne suur kära vaikuses mõtteid koondama harjunud noori maletajaid päris ära, kuid mängima asudes olid kõigil samad tingimused. Esimese 10 mänguminuti järel ei paistnud meie esindusvõistkonna seis sugugi kena, sest kõikidel lastel peale Karl Oskari olid väga rasked seisud. Karl Oskar suutiski oma partii kiiresti võita ja reeglina ilma peatvaatajateta mängima harjunud maletajate ümber kogunes päris suur rahvahulk jälgima otsustavaid partiisid. Kohe pärast Iani kaotust näis, et karikaga tuleb see aasta hüvasti jätta, kuid Paul ja Karoliina suutsid end keerulises olukorras kokku võtta ja väikese õnnega pooleks rasked mängud võiduka lõpuni viia. Ju siin koduseinad ka natuke kaasa aitasid! Saadud 3:1 võit kindlustas meie kooli esindusvõistkonnale turniiri üldvõidu. Teiseks jäi 21. Kool ja kolmandaks Jüri Gümnaasium, kellega meie II võistkond oli eelnevalt viiki mänginud! Kõik mängud võitsid seekord meie võistkonnas Karl Oskar ja Karoliina.
4.-6. koha mängudes näitas meie lastevanemate võistkond oma suurt potentsiaali alistades üllatuslikult seekord veidi ebaõnnestunult mänginud Nõmme NM 2 ½ : 1 ½ . Reaalkooli võistkonna peale seekord hammas siiski ei hakanud ja vastu tuli võtta 1:3 kaotus, mis tähendas kokku väga tublit 5. kohta. Meie lastevanemate võistkonnas mängisid seekord Hr. Luiga, Pohla, Kõrvek ja pr. Kinkar ning eelvoorudes külalisena hr. Grant Viimsist. Reaalkool suutis üle olla pettumusest karikamängudelt ülinapit väljajäämisest, alistas viimases voorus Nõmme 2 ½ : 1 ½ ja sai kokkuvõttes selle kõige “mõttetuma” tubli 4. koha. Turniir üks peamisi favorite – Nõmme NM pidi leppima 6. Kohaga.
7.-9. koha mängudes näitas oma potentsiaali meie malevõlurite II võistkond, kes alistas kindlalt 3:1 nii vanavanemad kui ka Laagri kooli ja tuli 7. kohale. Eriti ilusti mängis seekord Karmen, kes võitis kõi neli mängu. Võidurõõmu said turniiri lõpuks maitsta ka meie vanavanemad, kes suutsid lõpuks kohaneda elektrooniliste malekelladega (nende noorusajal mängiti mehaaniliste kelladega) ja alistasid otsustavas mängus Laagri kooli malelapsed 3 ½ : 1/2. 

 Mänguhoos on meie vanavanemate võistkond
3. Väikeste Malevõlurite Turniiril, kus mängisid 1-3 klassis õppivad väikesed malelapsed individuaalselt, kujunes esimeste voorudega välja kindel juhtgrupp oma esimesi turniire mängivaid pisikesi malevõlureid, kes viimases 7. voorus selgitasid kõrvuti “Superfinaali” mänginud võistkondadega kooli aulas välja auhinnaliste kohtade saajad. Võidu oli viimaseks vooruks kindlustanud seni kõik mängud võitnud Rasmus Uljas (Jüri Gümnaasium), kuid kõik järgnevad auhinnalised kohad olid veel lahtised ja nende nimel käis vihane võitlus kuni viimaste mõtlemisja sekunditeni. Tänu viimase vooru võidule tütarlaste võitja Astrid Heleen Tõnissoni (meie kooli 2a) üle tõusis teiseks ainult võitjale kaotanud Torm Wilhelm Otsman (Nõmme NM). Kuigi Rasmus Uljas kaotas viimases voorus lõpuks 4. tõusnud Erik Leitole (Laagri kool), kindlustas talle esikoha parem koefitsent ja omavahelise mängu võit.   Kolmandaks tuli tänu paremusele omavahelises mängus Erik Leitoga veel üks Jüri Gümnaasiumi tubli malelaps Sander Aasma. Tütarlastest tulid teiseks ja kolmandaks vastavalt Liis Marii Rool (Laagri kool) ja Cathleen Alloja (Jüri Gümnaasiumist). Tublisti mängis ka alles malekäigud selgeks õppinud Eliisa Liiva meie kooli 3 b klassist.
Väiksed malevõlurid on mänguhoos, vanemad hoiavad neile pöialt ja närivad küüsi😊
Pärast viimaste partiide lõppu toimus autasustamine, kus kõik osalejad said traditsiooniiselt diplomid ja väikesed auhinnad.
Maleturniiri korraldamisel osutatud abi eest kindlasti tuleb eraldi tänada Laagri kooli ja Jüri Gümnaasiumi maletreenereid Tiina ja Rainer Rauda, kellest esimene täitis lahkelt ka turniiri peakohtuniku ülesandeid ja teine abistas nõuga väikeste malevõlurite turniiri kohtunikke. Hea meel on ka selle üle, et turniiri  õnnestumisele aitasid abikohtunikena tublisti kaasa varasemate turniiride osavõtjad Eva Värton, Marta Sild ja Kristiina Liiv. See loob omamoodi sideme turniiri algusaegade ja tänase turniiri vahel. Ja alates esimeset turniirist on meile oma lapsed mängima toonud  Nõmme NM teenekas maletreener Viive Tutt, kelle lapsed on alati tublisti mänginud. Kahju on ainult sellest, et meie kooli maleringi pikaaegne treener ja hing Vello Kiiver haigestus kevadel ja ei saanud seekord tervise tõttu kohal olla. Aga soovime talle kiiret paranemist!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar